Bent u van mening dat een bedrijf in ons werkgebied de regels overtreedt? Dan kunt u een verzoek om handhaving doen. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) controleert of bedrijven zich houden aan de normen van de afgegeven vergunning en voorschriften. Een verzoek om handhaving is een instrument voor inwoners om de OD NZKG te wijzen op eventuele overtredingen en om handhaving af te dwingen. Zo’n handhavingsverzoek moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden.
Bent u belanghebbende?
U kunt alleen een handhavingsverzoek indienen als u belanghebbende bent. U bent bijvoorbeeld belanghebbende als u als omwonende geluidhinder ondervindt van bepaalde activiteiten. Om te kunnen vaststellen dat u belanghebbende bent, hebben wij persoonsgegevens nodig. U kunt een verzoek om handhaving niet anoniem indienen.
Voorwaarden aan uw handhavingsverzoek
U kunt uw handhavingsverzoek per post of via het formulier indienen. Een verzoek om handhaving moet de volgende gegevens bevatten:
de vermelding dat het om een handhavingsverzoek gaat;
uw naam, adres en woonplaats;
de datum van uw schriftelijke verzoek;
de naam van het bedrijf of de persoon waarover u een verzoek indient;
een duidelijke omschrijving van de regels die volgens u worden overtreden;
onderbouwende informatie en bewijsmiddelen die u tot uw beschikking heeft;
een toelichting waarom u belanghebbende bent;
uw handtekening.
Procedure
Na ontvangst van uw handhavingsverzoek beoordelen wij alle gegevens. Wanneer uw verzoek niet aan alle voorwaarden voldoet, dan ontvangt u daarover bericht. Voldoet uw verzoek wel aan alle voorwaarden, dan onderzoeken wij of er sprake is van een overtreding en of er aanleiding is om over te gaan tot handhaving.
Is er aanleiding om over te gaan tot handhaving, dan wordt uw verzoek toegewezen en wordt u op de hoogte gebracht van het handhavingsbesluit. Is er geen sprake van een overtreding waartegen wij handhavend kunnen en mogen optreden of is er sprake van bijzondere omstandigheden? Dan wijzen wij uw verzoek af. In beide gevallen ontvangt u binnen acht weken een besluit. Dit is een formeel besluit waartegen u bezwaar kunt maken en in (hoger) beroep kunt gaan.